Trap maken
Een trap laten maken, doet u bij de vakman
Een nieuwe trap maken, doet u niet zomaar even. Daar komt heel wat bij kijken. U heeft hier eigenlijk een vakman voor nodig. Iemand die precies weet hoe een trap maken in zijn werk gaat. Bent u op zoek naar een specialist in Nederland die trappen maken in het DNA heeft zitten? Dan is ons bedrijf precies wat u zoekt. Bij houtentrappenwinkel.nl hebben wij jarenlange ervaring met trappen maken. Hiervoor gebruiken wij de beste houtsoorten. Trappen maken wij in verschillende (standaard) formaten. Zo vindt u in ons assortiment vrijwel altijd de afmetingen die u nodig heeft. Heeft u afwijkende maten in huis, dan kunnen wij ook een trap maken die geheel op maat is. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres voor goedkope doe-het-zelf bouwpakketten. Deze trappen maken wij op zo'n manier dat u hier direct mee aan de slag kunt. Zo plaatst u met behulp van de handleiding, zonder veel moeite uw eigen trap.
Waarom een nieuwe trap laten maken?
Er zijn allerlei redenen om een nieuwe trap te maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u direct toegang wilt tot de zolderverdieping. Dankzij een zoldertrap creëert u meer ruimte in huis. U krijgt er een extra verdieping bij. Hierdoor stijgt de waarde van uw woning. Ook kan het zijn dat er tijdens een verbouwing blijkt dat de huidige trap in de hal moet worden vervangen. Het maakt ons niet uit waar u een nieuwe trap voor nodig heeft. Maar zolder of de kelder, in de woonkamer of in de hal, wij kunnen voor elke plek in huis een trap maken van hoge kwaliteit. Dus ook kunnen we voor u de eenvoudige keldertrap maken.
Een trap maken: welke onderdelen heb je nodig?
Een trap bestaat uit verschillende onderdelen die nodig zijn om een stevige en veilige trap te maken. Laat u uw trap maken, of gaat u zelf aan de slag? In beide gevallen wilt u natuurlijk ook weten wat die onderdelen zijn. We nemen de trap daarom eens nader onder de loep. Op die manier weet u ook gelijk waar de verschillende onderdelen voor dienen.
- De trede is bij iedereen wel bekend. Het is het onderdeel van de trap waar u uw voeten op plaatst om naar boven of beneden te lopen. De treden kunnen in een rechte lijn naar boven gaan, zoals bij een steektrap, of een kwart of halve draai maken bij een draaitrap.
- Het stootbord is het verticale onderdeel tussen twee treden. Deze zijn nodig om een dichte trap te maken. Is er geen stootbord aanwezig, dan spreekt men van een open trap.
- De trapboom, ook wel wang genoemd, is de balk waarop een trede en stootbord rust. De boom kan ook zijn voorzien van zogenaamde nesten. Hierin worden dan de treden geplaatst. De bomen bevinden zich aan beide zijden van de trap en zorgen ervoor dat alle treden met elkaar in verbinding staan. Men spreekt wel van een buitenboom (langs de muur) en een binnenboom (aan de spil).
- De spil is een belangrijk onderdeel van een draaitrap. Het is een verticale paal waarop de trap steunt. De treden worden rondom de spil geplaatst. De spil zorgt ervoor dat de trap stevig en stabiel is. Bij grotere trappen is er vaak ook nog een hulpspil nodig.
- Het welstuk is het onderdeel dat ervoor zorgt dat er een overstap is tussen de bovenste trede en de verdiepingsvloer. In de bovenste trede wordt wel een inkeping gemaakt waarin de verdiepingsvloer kan rusten.
- De leuning zorgt voor extra veiligheid en is het onderdeel van de trap waaraan u zich vasthoudt. Wij kunnen een trap maken met of zonder leuning.
Trap maken: exact opmeten
Bij een trap maken, zijn de maten uiteraard van groot belang. Er moet rekening worden gehouden met de diepte en de hoogte van de trap. Ook moet de trap zo zijn gemaakt, dat u niet hoeft te bukken als u bij de bovenste treden aankomt. Er moet dus voldoende hoofdruimte zijn tussen de overloop en het plafond. De ruimte in huis speelt sowieso een belangrijke rol. Is er weinig ruimte, dan zal de trap een stuk steiler zijn dan wanneer dit wel het geval is. De hoogte van de trap berekent men vanaf de onderste trede tot aan de bovenkant van de tussenvloer waar de trap op uitkomt. Meten moet secuur gebeuren. Daarbij moet u er bijvoorbeeld ook rekening mee houden of de vloer beneden wel waterpas ligt. Als u er niet zeker van bent of uw metingen kloppen, kunt u ook ons meetteam hiervoor inschakelen. Zij zorgen ervoor dat u trap exact wordt opgemeten en uw nieuwe trap perfect past.
Een houten trap op maat laten maken
Laat u een nieuwe trap maken, dan gaat dit niet zonder een goede planning en een professionele aanpak. Als u van plan bent om helemaal zelf een trap te maken, hou er dan rekening mee dat dit is echt niet zo makkelijk is. Wij raden dan ook aan om dit door een specialist te laten doen. Wij nemen deze taak uiteraard graag op ons. Het proces van een trap op maat laten maken en plaatsen bestaat bij ons uit verschillende stappen.
- Stap 1: u bepaalt eerst van welke houtsoort wij de trap moeten maken. U heeft onder andere de keuze uit vurenhout, eikenhout, mahonie en rubberwood.
- Stap 2: u kiest het soort trap. Wij hebben zowel rechte steektrappen in het assortiment als een bovenkwart trap, een onderkwart trap (draai van 90 graden) en een halfslag trap (180 graden).
- Stap 3: vervolgens geeft u aan uit welke onderdelen de trap moet bestaan. Moeten wij de trap maken met of zonder stootbord, trapleuning of balustrade? Ook kunt u bijvoorbeeld tijdens uw bestelling aangeven of u antislipstrips wilt.
- Stap 4: bereken de afmetingen van de trap of laat dit door ons doen.
Aan de hand van uw informatie maken wij een gedetailleerde tekening. Hierin staan onder meer de afmetingen, dimensies en materialen vermeld. We raden u aan om goed te kijken of de tekening aan uw wensen voldoet. Zo kunnen wij het ontwerp, indien gewenst, nog aanpassen. Gaat u akkoord met de tekening, dan gaan wij direct aan de slag om uw trap te maken. We leveren vervolgens een vakkundig geproduceerde trap die rechtstreeks uit onze eigen fabriek in Woerden komt.
U ontvangt de trap in de vorm van een doe-het-zelf bouwpakket. Dit is zo samengesteld dat u de trap redelijk eenvoudig zelf kunt plaatsen. Zo zijn bijvoorbeeld alle gaten al voorgeboord, waardoor u makkelijk de bijgeleverde schroeven kunt vastdraaien. Met behulp van de handleiding moet dat zeker lukken. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om de trap door onze eigen montagedienst te laten plaatsen.
Kosten van een houten trap maken
Wij bieden onze trappen aan tegen een voordelige prijs. We kunnen de kosten zo laag mogelijk houden, omdat we zelf de trap maken. De uiteindelijke prijs hangt voornamelijk af van de grootte van de trap, de afwerking en het soort hout dat wij gebruiken. Een trap van vurenhout is bijvoorbeeld goedkoper dan een trap van eikenhout of mahonie. Ook het type trap bepaalt de prijs. Een rechte steektrap is het makkelijkst om te maken en kost daarom minder dan een draaitrap. Kiest u voor een van onze trappen met een standaardformaat, dan bent u voordeliger uit dan bij een trap op maat. Stel hier uw eigen trap samen en ontdek onze voordelige prijzen.