Welke spiltrap past bij mij?


Ben je op zoek naar een trap die:

  • weinig ruimte inneemt?
  • iets toevoegt aan je interieur?
  • verkrijgbaar is in een stijl naar wens?

     

Bekijk dan de spiltrap. Dit is een populaire trap voor zowel binnen als buiten. Dankzij zijn compacte vorm past het in vrijwel ieder trapgat. Het is de ideale keuze voor een verbinding met een tussenverdieping, de zolder, de kelder of een verhoging van je tuin.

De spiltrap is verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en materialen. Ga je voor bouwpakketten die te koop zijn of kies je voor een op maat gemaakt exemplaar? Voor ieder interieur is het juiste model te vinden. Wil je een simpele, elegante trap? Of mag de spiltrap de blikvanger van de ruimte zijn? Doordat er zo veel keus is, vind je altijd een trap die aansluit op jouw wensen.

Wanneer je de afmeting van het vierkante of ronde trapgat weet, is het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte spiltrap. Wil je graag een model op maat laten maken? Wij blazen leven in jouw ontwerp!
 

Welke spiltrap kiezen?


Een spiltrap is een trap waarbij alle treden aan een centrale as of spil zijn bevestigd. Hoewel dit type trap ook vaak een wenteltrap of draaitrap wordt genoemd, zit er een verschil tussen de twee soorten trappen. Een wenteltrap maakt wel een draaiing, maar niet per se om een centrale spil.

Er bestaan verschillende soorten spiltrappen. In veel gevallen zijn de treden slechts aan de spil bevestigd. De uiteinden van de treden zweven als het ware. Wel zijn de uiteinden voorzien van spijlen voor de leuningen. Bij andere spiltrappen zijn de uiteinden van de treden bevestigd aan een buitenboom of aan een muur.

Een spiltrap met ‘zwevende treden’ heeft een zeer lichte uitstraling en neemt optisch weinig ruimte in. Het is de ideale keuze voor een kleine ruimte. Een trap met buitenboom of treden die aan de muur bevestigd zijn, is extra stevig. Dit is vooral een voordeel wanneer de treden van de trap lang zijn. Spiltrappen hebben vaak open treden, maar het dichtmaken van de trap is ook een optie.
 

Welke spiltrap laten plaatsen?


De trap moet goed in de ruimte passen. Overweeg daarom eerst de afmeting van je trapgat. De diameter van de trap is het beste 10 centimeter kleiner dan die van het trapgat. Kleiner mag ook. Zo weet je zeker dat de trap goed past en dat je ruimte hebt om de trapleuning vast te pakken. Spiltrappen passen in de regel enkel in ronde en vierkante trapgaten. Er zijn uitzonderingen. Sommige van deze trappen passen namelijk ook in een rechthoekig trapgat.

Het is belangrijk dat je goed uitkomt met de draaiing van de trap, zodat de laatste trede een perfecte overgang biedt naar de overloop. Kom je niet helemaal uit? De draairichting van de trap veranderen, biedt in veel gevallen de oplossing. Overweeg ook of er eventueel losse balustrade-onderdelen nodig zijn. Deze schermen de open zijde van het trapgat af.

Spiltrappen zijn verkrijgbaar in verschillende graden. Denk aan een 180 graden trap of een 360 graden trap. Hoeveel graden de trap kan draaien, hangt onder andere af van de hoogte van de trap.

Heb je hulp nodig met het berekenen van de maximale grootte van de trap of het bepalen van de beste draairichting? Wij helpen je graag je ideeën om te zetten in een praktisch ontwerp.
 

Lange of korte treden?


De afmetingen van het trapgat bepalen de maximale diameter van je trap. Ga je voor een trap die zo groot mogelijk is? Of kies je liever voor een trap met kortere treden? Als je geen trapgat hebt, maar de begane grond wilt verbinden met een vide, heb je alle mogelijkheden.

Zowel grote als kleine trappen hebben voordelen. De kleine spiltrap neemt weinig ruimte in. Ideaal als je een kleine ruimte hebt. Ook als je de trap niet vaak gebruikt of als jij de enige bent die hem gebruikt, is een klein formaat vaak prima.
Wordt de trap vaak belopen, bijvoorbeeld omdat je regelmatig logés hebt of een groot gezin hebt? Dan is een wijder exemplaar prettig. Als je vaak spullen de trap op sjouwt, is een model met grotere treden zeker een plus.

Of je nu voor een wijdere of smallere spiltrap kiest, hou er rekening mee dat de doorvoer van grotere spullen, zoals meubilair, een probleem kan vormen.
 

Welk materiaal kiezen?


Welk materiaal kies je voor de trap? Overweeg allereerst of je een spiltrap voor binnen of buiten wenst. Trappen voor buiten moet bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Deze zijn vaak gemaakt van staal of een ander metaal. Wanneer de trap thermisch behandeld is, kan het vrijwel alle temperaturen en weersinvloeden aan. Of het nu de felle zonnestralen moet verduren of bij -20 met sneeuw bedekt is, je spiltrap staat als een huis.

Wil je een spiltrap als brandtrap? Deze hebben vaak aluminium traptreden. ze hebben een anti-gladheidsprofiel of zijn geperforeerd, waardoor je niet uitglijdt op de trap.

Heb je een trap nodig voor in huis? Dan heb je meer mogelijkheden. Populair zijn de houten spiltrappen. Een houten spiltrap van vurenhout is goedkoop te produceren. Het hout is makkelijk te bewerken. Vaak wordt het bekleed of geschilderd voor een mooie afwerking. Hardhout, zoals eikenhout, mahonie of Rubberwood, zijn duurder, maar gaan langer mee. Ze hebben een prachtige uitstraling en worden dan ook meestal niet bekleed. Hou er rekening mee dat hout glad kan zijn. Anti-slip op de trap laten aanbrengen, is verstandig.

Ook stalen trappen zien we veel binnenshuis. Ze zijn populair in moderne en industriële interieurs. Hun robuuste uiterlijk biedt een creatieve uitstraling en laat zich goed combineren met houten elementen.
 

Wij denken met je mee


Van de juiste trap heb je je leven lang plezier. Wij helpen je graag met het verkrijgen van een trap waar je echt blij mee bent. In sommige gevallen is dit een bouwpakket, in andere gevallen is een op maat gemaakte trap de beste optie. Houtentrappenwinkel maakte in 2014 de overstap van het produceren van deuren naar het vervaardigen van trappen. Met onze ervaring en deskundige werknemers zijn wij goed uitgerust om het hele traject van a tot z te verzorgen. Wij helpen je met:

  • het inmeten van je trap;
  • het ontwerpen van je trap;
  • het produceren van je trap;
  • het plaatsen van je trap;
  • het renoveren van je trap.

Bij ons kun je supersnel een geheel vrijblijvende offerte aanvragen.

 

De actuele levertijd vindt u hier:

 

 

 

© 2016 - 2024 houtentrappenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel